Hotel Miramare Valamar Porec

[+] show description

DESCRIPTION OF THE PROJECT

We tried to follow up strictly the indications gives for the plan but sometimes we would liked “take flight”, vent to our imagination, because the site and the subject competition, are so inspirating for an architectonic requalification work.
So, the plan respect the competition’s guidelines; however we took some freedom as we propose some better solutions, considering there wasn’t specific indications about this. One of these is the elimination of the double layer on the hotel Fortuna’s roof; the other one is a more flexible interpretation for the building’s placement around the cloister.
Anyway, we will speak about this in a most exhaustive way across the report.

RECEPTION

The host is arriving to the compound, disembark on a jetty in front of Splendid building. The jetty will be covered with a white ground cloth, on a stainless stell structure, made in (marine) nautical style, that will take the customer until the portal in front of the reception.
Also, the wide portal, the hall door to the St. Nikola’s island, will be useful to protect in transit people and means pf transport (golf cars) and will be equipped of wait benches.

THE SPLENDID / RECEPTION AND MULTIFUNCTIONAL HALL

The reception will be get to the north-west building restructure, transforming this part on a big hall lighting for big windows overlook the Parenzo’s bay.
In the hall will be set four island/desks and the relative back offices, and the places for the host’s relax and the wait.
On the same level will be the customer’s toilets and the utility room.
Back to the island/desks will be the coffee shop and the Valamar shop following a modern concept of “open space”.
Wide windows show to the coffee shop’s customers the Parenzo’s bay.
Behind the cafeteria and the shop will be get a multifunctional room (about 700 mq) and will have the possibility to divide on three separate parts following the management needs.
On the back site (south-east) will be get all the necessary rooms for the staff and the working.
The multifunctional hall’s view will be totally to the bay, free of “serramenti” and useless ornaments.
So, the reception, will be the hub from which all the routes branch off: to the lounge bar on right, to the hotel Fortuna on left and straight on to the Castle Isabella, the hotel Miramare and the mansion houses.

THE INTERPRETED CLOISTER

-The castle
We think that the Polesini’s castle doesn’t need important external actions, but on a following planning step, we can eventually speak about a restyling of the interior decoration and furniture.

-The cloister and the Miramare
On the cloister’s modern reinterpretation the most delicate issue was the relation between two powerfully presences as the castle, with its 800’s architecture “fin de siecle”, and the hotel Miramare, an imposing building with its rational style typical ’50.
We were looking for understand how make to converse these various styles with two new buildings must be develop and a central  cloister.

The greatness and the position of Miramare gave the feel to be head on a wall. We think to soften the barrier effect, knocking down the last floor but it wasn’t a resolving idea because to “altezza d’uomo”= (the height of the point of view of a person)  there wasn’t a contact between the cloister and the seascape, anyway. ( c’est a dire nous n’avions pas la vue sur la mer quand meme) 

The idea to transformer the hotel Miramare  to a white frame for having a view  to the sea, could be del right solution to confirm two important things: ( Un tableau qui encadre la mer)
1-the priority: the historical importance of the castle unlike the other buildings.
2-to give transparency and force bringing up to date a building (hotel Miramare) realized on a inadequate place, not changing the original architecture but stringing its modern and rational features to allow the “insertion” in the context.

-Miramare pavilion-south building
Fore these said reasons and to avoid a multiple architectonic styles overlap, for the realization of the new Miramare pavilion, the connection building from the castle to the Miramare hotel, we think about a simple and linear architecture, as neutral.

The façade is stepped by a regular arcade that resumes the same movement of the east prospect of Miramare’s dependence and recall a the sobriety of  a monastery (sober convent style) ( sur le meme lieu il y avait le cloitre d’un couvent a l’époque) .
On the north cloister’s side, the presence of the older Mediterranean’s lanterns light and the only attestation of  authentic minor Venetian architecture in the island, made us to reflect on the opportunity to continue to add more volumes (buildings) on this side of the cloister.
Another important element to save and improve is the gorgeous view on the sea from this island’s angle.
These are the reasons moved us to concentrate all the new rooms on the south side of the cloister and set up on the opposite side a one floor building for a breakfast/restaurant room and its kitchen and an elegant lounge bar.
Substantially, the restaurant Miramare will be a transparent (glass) box covered by a piling roof that could be used as an overlook terrace (belvedere).
We think is very important give to the building the most transparency to relate the cloister to the most beautiful and natural part of the island and the view to the sea. So, three of the sides will be made on glass while the fourth will be an Istrian marble wall that will link the new and the old. So the lighthouse keeper’s house, with its typical istrian style, will host a wine bar to drink the typical local wine and will connect the new compound with the old Venetian lighthouse by a stair.
Also it’s very important insert the lighthouse on the set doing without exclude it and link the lighthouse keeper’s house to the new restaurant doing without choke.
We think very important to insert the old lighthouse in the visual context of the cloister, and to connect the old house of the caretaker to the architecture of the new restaurant without suffocate the ancient building.